Kazankathedraal (Sint-Petersburg)

Geschiedenis

De Kazankathedraal is een Russisch-orthodoxe kathedraal gelegen in de stad Sint-Petersburg. De bouw van de kathedraal begon in 1801 en werd voltooid in 1811. Het gebouw werd oorspronkelijk opgericht ter ere van de overwinning van de Russische troepen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog van 1768-1774.

Architectuur

De Kazankathedraal is ontworpen door de Russische architect Andrei Voronikhin en is geïnspireerd op de basiliek van Sint-Pieter in Rome. Het exterieur van de kathedraal is rijkelijk versierd met witte zuilen, sculpturen en pilasters in neoklassieke stijl.

Interieur

Het interieur van de Kazankathedraal staat bekend om zijn prachtige fresco’s en mozaïeken. De iconostase, een scherm met iconen dat het altaar scheidt van de rest van de kerk, is een opvallend kenmerk van de kathedraal. Het hoogtepunt van het interieur is het beroemde icoon van Onze-Lieve-Vrouw van Kazan, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste religieuze artefacten in Rusland.

Restauratie

De Kazankathedraal heeft in de loop der jaren verschillende restauraties ondergaan. Na de Russische Revolutie van 1917 werd de kathedraal gesloten en omgevormd tot een museum. In 1932 werd het gebouw heropend als de Museum van Atheïsme. Pas in 1991, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, werd de kathedraal gerestaureerd en opnieuw gewijd als een Russisch-orthodoxe kerk.

Bezoek

De Kazankathedraal is een populaire toeristische attractie in Sint-Petersburg vanwege zijn prachtige architectuur en historische betekenis. Bezoekers kunnen het indrukwekkende interieur bewonderen, evenals de tentoonstellingen die de geschiedenis van de kathedraal en de Russisch-orthodoxe godsdienst belichten.